Employer branding.. of je het nou wil of niet, jouw bedrijf heeft een employer brand (oftewel: werkgeversmerk). Hoe kijken werknemers naar jouw bedrijf en waarom is employer Branding vandaag de dag zo belangrijk?

Wat is employer branding?

Employer branding is momenteel een belangrijk thema in de recruitment. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds lastiger om goed personeel te vinden en te binden. Goede employer branding zorgt ervoor dat je juist in deze tijd aantrekkelijk bent als werkgever en in positieve zin opvalt. Maar wat betekent employer branding nou letterlijk?  

“Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders. Met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers" (Bron: bouwen aan het nieuwe employer brand).  

Het doel van employer branding is dus niet alleen het aantrekkelijk zijn voor nieuw talent maar ook voor de huidige medewerkers, zij zijn immers de vertegenwoordigers van de organisatie. Door jezelf te onderscheiden, te laten zien wie je bent en waar je voor staat als bedrijf en dit ook na te leven vergroot je de kans om talent te strikken en te behouden. Komt het verhaal dat je vertelt niet overeen met de geschetste situatie dan zal dat resulteren in een hogere uitstroom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom is employer branding belangrijk?

Employer branding zal altijd belangrijk moeten zijn. Echter, in veel gevallen wordt het alleen in tijden van krapte op de arbeidsmarkt toegepast om toch getalenteerde mensen te kunnen blijven binden. Toch is het zorgdragen voor je branding ten allen tijden belangrijk. Het geeft een identiteit aan de organisatie en het zorgt er ook voor dat bestaande medewerkers betrokken blijven. Werknemers zijn het belangrijkste kapitaal van de organisatie, het kloppende hart. Voor het succes van de onderneming is het daarom belangrijk dat zij tevreden zijn. Dit levert naast meer plezier in het werk en minder verzuim ook financieel voordeel op. Een bedrijf met tevreden medewerkers maakt eigenlijk altijd meer winst.

Het is ook belangrijk voor een organisatie om tevreden medewerkers te hebben, omdat deze een ambassadeursfunctie vervullen en potentiële nieuwe medewerkers aantrekken. Toekomstige talentvolle medewerkers kiezen sneller voor een organisatie, als de huidige medewerkers tevreden zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De feiten over employer branding op een rijtje

  1. Bedrijven met een sterk imago (employer Brand) trekken makkelijker topkandidaten aan en winnen de War for Talent;
  2. Werksfeer en cultuur zijn anno 2018 minstens zo belangrijk als functie en salaris;
  3. Een sterk werkgeversmerk is belangrijker dan ooit vooral vanwege de krapte op de arbeidsmarkt;
  4. 70% van de bedrijven heeft erg veel moeite met het vinden van voldoende talent;
  5. Voor 76% van de bedrijven is employer branding prioriteit nummer één.

Hoe creëer je een employer Brand en hoe zet je employer branding in?

Iedere organisatie heeft een employer brand, ook al is dit soms niet bewust gecreëerd. Het is daarom belangrijk om eerst te achterhalen wat de organisatie onderscheidt van andere organisaties. Waarom is jouw organisatie speciaal en waarom werken mensen hier graag? In veel organisaties wordt regelmatig een medewerkers tevredenheidsonderzoek (MTO) afgenomen. Sterke punten die hierin naar voren komen vertellen wat de organisatie bijzonder maakt. Bundel deze punten en draag dit verhaal uit naar de buitenwereld. Het uitdragen van het employer brand kan op verschillende manieren en via verschillende kanalen:

  1. Via je eigen recruitment site/pagina: Hier vertel je over jezelf, laat je huidige medewerkers aan het woord en plaats je openstaande vacatures;
  2. Via social media: Beeld van de werkplek, personeel en dingen die interessant zijn. Quotes van collega’s, feiten en nieuwtjes en video’s;
  3. Via blogs: Laat medewerkers aan het woord en laat ze vertellen wat zij van de organisatie vinden. Of laat klanten aan het woord en laat hen vertellen hoe hun relatie is met de organisatie;
  4. Via video’s: Video is populairder dan ooit en bij uitstek geschikt om een bepaald beeld over te brengen. Dit kan met korte vlog’s door medewerkers, bedrijfsvideo’s, 'werken bij' video’s of vacature video’s.

Employer branding en Vacature video’s

Elke video die een organisatie over zichzelf laat maken, draagt bij aan hun employer brand. Een ‘werken bij’ video of een ‘bedrijfsfilm’ vertelt al veel over de organisatie. De cultuur wordt beschreven, wie er werken, wat de organisatie leuk maakt en welke producten en/of diensten het bedrijf levert. Een vacature video maakt alles, voor een specifieke functie, nog net wat concreter. Je ziet wie je directe collega’s zijn, wat het werk inhoudt, hoe de sfeer is en wat directe collega’s leuk vinden aan het werk. Op deze manier zorgen de mensen die aan het woord zijn voor je ‘employer branding’. Ook mensen die niet perse voor deze functie in aanmerking komen kunnen hierdoor interesse krijgen in jouw organisatie. Belangrijk is dat de sfeer in de video en het verhaal overeen komen met de werkelijkheid om te voorkomen dat er een mismatch ontstaat en mensen snel weer uitstromen. 

 

 

Please follow and like us:
Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *